Kyusho seminar

 


 

Billedet er lånt fra www.kyusho.dk

Lørdag d. 13/2-10 deltog jeg på et kyusho seminar i Esbjerg. Jeg havde længe hørt ordet ”kyusho” dukke op ved forskellige lejligheder, og havde forstået så meget at det var punkter der skulle være rigtig gode at slå eller trykke på, når man var i nærkamp med en modstander.

Lad mig lige kort fortælle hvad kyusho går ud på. Kyusho betyder trykpunkt. I begrebet kyusho indgår også ”læren om kroppen, og hvordan den reagerer på forskellige stimuli”.

Kroppen indeholder en masse punkter, som fremkalder forskellig respons fra modstanderen når man aktiver dem. Nogle punkter skal man røre ved, andre trykke på, andre gnide på og endelig er der også nogle man kan slå på.

Nå men – jeg ankom til Esbjerg. Det første der slog mig da jeg trådte ind i Esbjergs klubhus var den meget varme og venlige imødekommenhed der var både blandt elever og senseis. Jeg følte mig virkelig godt taget imod.

Noget andet jeg også bemærkede (til min glæde) var at der var voksne mennesker i alle aldre. Dvs. ingen var for gamle til at deltage her.

Da træningen startede, blev vi delt op i 2 hold – et for de øvede og et for begyndere og de mindre øvede. Jeg var på begynderholdet og træningen her var opbygget således at vi startede helt fra bunden. Vores teknikker var simple og de fleste punkter var rimelig til at ramme.

Jeg var så heldig at komme til at stå sammen med en udøver fra den lokale kyusho klub, hvilket var en stor fordel for mig, da han kunne vise og fortælle mig en hel masse undervejs, samt hjælpe mig med at pege den rigtige location ud når det kneb med at finde den.

Første lektion fokuserede vi hovedsaligt på armene, og nogle af de punkter der er der. Nogle enkelte af teknikkerne kunne jeg genkende fra den daglige bunkai træning. Så rigtigt dejligt at få lidt justering og teori på.

Den anden lektion var mest hoved og hals. Nogle enkelte punkter havde jeg set før, men igen rigtigt dejligt at få lidt justering og teori på teknikkerne.

Nogle af punkterne vi arbejdede med var rigtig ”sjove”. Men ganske let tryk (i hvert fald sammenlignet med en gyaku zuki, eller en shuto uke), kunne man frembringe stor smerte og reaktion hos sin modstander. Og det fede ved de her teknikker er, at smerten ophører, samtidig med at man stopper sin teknik. En klar fordel hvis man vil eksperimenterer lidt med teknikkerne, at man kan blive ved, uden at efterlade sin træningsmakker sønderbanket efter træningen smiley.gif

Som opsamling på dagens indtryk, er det vel nærliggende at stille spørgsmålet: kan det bruges til noget, eller er det bare en ny mode inden for karate?

Efter min mening kan det helt klart bruges. Det er et glimrende supplement til den daglige selvforsvar/bunkai træning. I selvforsvar og bunkai træning benytter vi os jo netop af at gribe/trække i modstanderen og slå på vitale dele. Og hvis man kan fordoble teknikkens effektivitet bare ved at flytte målet ganske lidt, eller ændre vinklen man slår med, er det – efter min mening – bestemt interessant.


Oss
Jean

Opstart af nye hold - januar 2018

Så åbner vi op for en ny sæson, læs mere om det her!

 

Vejle Shotokan Karate-Do | DGI-huset Vejle | Willy Sørensens Pl. 5 | Hal 2 | 7100 Vejle
By Free joomla 1.7 Templates