Om sortbælte-gradueringen 2010

Det startede alt sammen for ca. 4 måneder siden og kulminerede i klubben i går med champagne, gruppekram og 6 nye dangrader.
De fire måneder har budt på hård og intensiv træning. Vi har levet vores liv i kælderen under DGI-huset. Holger påstår endda, at vi måske bør foretage en langsom nedtrapning for ikke at gå helt i stykker.
I går var en kulmination af indestængt energi. Sådan føltes det i hvert fald. Det er klubbens første egen dangraduering og Henrik og Holger havde valgt at gå til 2. dan og Morten, Kenneth, Allan og undertegnede havde valgt at gå til 1. dan. Det gav seks håbefulde karate-ka’er i alt.
Det var også dagen, hvor vi skulle bevise, at klubbens eget - og forholdsvis nye - pensum lever op til vores krav om virkelighedsnær karate. Der er nemlig bygget en række ekstra elementer ind i gradueringen ifht. "gamle dage". Så ud over det sædvanlige kihon (teknik), kata (serier) og kumite (kamp) blev der lagt stor vægt på bunkai (praktisk anvendelse af kata) og selvforsvar. Der ud over er der tilføjet pudeøvelser, så teknikkerne beviseligt indeholder noget kraft. Der er ligeledes tilføjet shiai kumite (konkurrencekamp) og det vanlige kumite er blevet udvidet fra jiyu-ippon til okuri-jiyu-ippon (som for hvert angreb indeholder et spændende, uannonceret angreb mere).
Forud for gradueringen er det værd at nævne, at vi alle har skullet aflevere en skriftlig stil om processen op gradueringen. Det er lang tid siden, jeg har haft lektier for og ganske uvant at skulle aflevere en stil.
Og i mandags svedte vi. Helt vildt. Vi skulle nemlig også bestå en såkaldt "svedtest", der trykprøvede vores kondition og vores styrke. En slags prækvalifikation til gradueringen (du kan læse mere om den her >>). De helt store topscorere på den front var Henrik, Holger og Allan. Om end de var topscorere til svedtesten, så var Morten den helt store vinder idet han gav sig fuldt ud, og lidt til, og scorede dermed langt over sine egne forventninger. Det krævede efterfølgende tyve minutters aflåst sideleje og nogle velmenende kommentarer fra Holger, der ikke var til at skyde igennem. Sommetider kan en dårlig vinder være mere irriterende end en dårlig taber :-)
Tilbage til gradueringsdagen i går.
Der blev gået til stålet. Hele vejen igennem. Især var det spændende at se Henrik og Holger kæmpe med kniv og stav. I det hele taget var deres 2. dan-pensum markant anderledes end vores 1. dans-pensum og det er tydeligt at se, at der fortsat er noget at stræbe efter. De gjorde det supergodt og Henrik var utrættelig som en Duracell-kanin på 220volt.
Allan lavede som sædvanligt noget superflot kihon og kata med knæler-agtigt dybe stillinger. Hans selvforsvar var uovertruffen. Jeg var så heldig at stå i "den anden ende" af hans selvforsvar og jeg vil gerne skrive under på, at det virkede. 100%.
Værd at nævne var også Mortens kølige kommentarer i sit selvforsvarspensum, hvor det lød som om han var i bagerbutikken søndag morgen, lige før det store famliebord. "Jeg vil godt bestille et hook fra højre" eller "jeg vil godt bestille et spark til maven" lød det. Og lige så køligt, det kom ud af munden på ham, lige så effektivt var forsvaret og stakkels dem, der skulle forsøge at overfalde Morten en søndag morgen - for der er virkeligt smæk på, når modstanderen ryger i gulvet.
Senere hen skulle vi kæmpe shiai og det var som om, at alle så rødt da kamphandskerne kom på. De unge mænd med de gamle personnumre gik til stålet som gjaldt det livet. Det føltes som om, at dette var Kenneths og Henriks territorium og Kenneth glimrede med nedtagninger, slag og spark, der ville have ført ham på sejrsskamlen, hvis det havde været et stævne. Super spændende at se på - og meget intenst at være en del af. Jeg har ikke kun skiftet farve på bæltet - men også på skinnebenene.
Til sidst udløstes spændingen. Det blev til en flot graduering for alle. Et diplom til alle og et nyt bælte til nogen.
Har det så været det hele værd? Alle afsavnene i fire måneder? Ikke at kunne tale med om de nyeste TV-reklamer? Altid at lukke køleskabsdøren med en mawashi-uke? Altid at forsøge at lægge en fire-tals-lås på alt, der ligner et albue- og skulderled? Aldrig kunne lave andet end karate fra mandag til lørdag?
JA! Bestemt har det været det hele værd. Og ikke for det forjættede sorte stykke stof. Men for den mentale og tekniske udvikling, man undergår i den proces, hvor man træner.
Tak til Jean sensei for kyndig undervisning. Tak til jer, der dukkede op og kiggede på os fra tilskuerpladserne. Tak til de forstående familier. Og sidst men ikke mindst: tak til klubkammeraterne – for det har ikke kun været hårdt, det har også været givende, sjovt og bundet os alle tættere sammen. Det har været godt selskab.
Og nu. Er det tilladt at spise vildsvin, flødesovs og drikke champagne.
Du kan se billeder fra gradueringen her >>

Oss, Flemming 1. Dan :-)

Opstart af nye hold - januar 2018

Så åbner vi op for en ny sæson, læs mere om det her!

 

Vejle Shotokan Karate-Do | DGI-huset Vejle | Willy Sørensens Pl. 5 | Hal 2 | 7100 Vejle
By Free joomla 1.7 Templates